АБДУЛЛАХ ГЮЛ

Вицепремиерът и Министър на външните работи на Република Турция г-н Абдуллах Гюл е удостоен от Академичния съвет на БСУ (12.05.2003 г.) с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза на Бургаския свободен университет” за високи постижения в областта на образованието и изключителен принос за развитието на международните политически, икономически и културни връзки.

Г-н Абдуллах Гюл е роден през 1950 година. Има бакалавърска и докторска степен по икономика от Истанбулския университет, завършил е бакалавърска и докторски програми в Ексетер и Лондон, доцент по Международна икономика. Преподавател по икономика в Университета в Сакария. Работил е като икономист в централния офис на Ислямската банка за развития в Джеда. През 1991 г. е избран за народен представител. От тогава до сега г-н Гюл е избиран в Парламента четири поредни мандата. 
През 1996 - 1997 г. е Министър без портфейл. Дълги години е бил член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и член на Комитета по култура и просвета и на Политическия комитет към Парламентарната асамблея.
От 16 ноември 2002 г. до 14 март 2003 г. г-н Гюл е Министър-председател на Република Турция.

Абдуллах Гюл има значителен принос за разрешаването на иракската криза, за поддържането на мирната политика на Турция. Безспорен е приносът му и усилията за осъществяването на стратегическата цел - присъединяването на Република Турция към Европейския съюз, получила ясен облик на срещата на върха в Копенхаген. Абдуллах Гюл е лидерът, който даде старт за осъществяването на реформите за въвеждането на високите демократични стандарти на Европейския съюз в Турция. Изключителен е приносът му за развитието на турско-българските отношения във всички сфери.