АКАДЕМИК АНТОН ДОНЧЕВ

Във връзка с отбелязване на 20-годишнината от създаването на Бургаския свободен университет академик Антон Дончев е удостоен от Академичния съвет на БСУ (19.11.2010 г.) с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет” за принос към развитието на българската художествена литература, утвърждаване на националната ни идентичност,  популяризиране духовния образ на Бургас у нас и по света.

Антон Дончев,  един от най-известните български писатели ­ белетристи,  роден е в Бургас на 4 септември 1930 г.. Завършил е право в СУ "Св. Кл. Охридски". Автор е на десетки разкази, статии, сценарии за филми и телевизионни сериали. Сред най-известните му романи са "Време разделно", "Пробуждане" (в съавторство), „Сказание за времето на Самуила", „Девет лица на човека", „Сказание за Хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес", „Трите живота на Кракра”. 

Романът му "Странният рицар на Свещената книга" печели най-авторитетното отличие за литература на нашия полуостров ­ "Балканика". Номиниран е за наградата "Ъруинг Стоун" за най-добър исторически роман, публикуван в САЩ. Номиниран е за Нобелова награда.  Носител е на редица почетни държавни отличия, сред които орден „Стара планина” и орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие. От БАН е удостоен е с титлата „академик”.
Почетен гражданин на Бургас е от 2000 година. Същата година става и носител на бургаската литературна награда „Златен Пегас” за цялостното си творчество.