„А, Б, В” в университета

В деня на създателите на българската писменост Кирил и Методий – 11 май, в Бургаския свободен университет се откри изложба на Международното триенале на сценичния плакат със заглавие „Буквите на България, азбука на Европа”.

Изложбата бе представена от ректора на университета проф. д-р Васил Янков, а самото откриване направи областният управител на Бургас – г-н Константин Гребенаров.

В изложбата участват трийсет автори от общо двайсет държави, между които са Мексико, Япония, Португалия, Италия и др. Плакатите разкриват погледа на различните автори върху буквите от българската азбука. Три от буквите са рисувани от българи и това са „И”, „Ж” и „Ь” на Божидар Йонов, Божидар Икономов и Петър Чучулигов. Само за буква „Ь” е имало 63 предложения за постери, но е отпечатано най-доброто, а именно българското.

Гости на откриването на изложбата бяха също зам.-областният управител Златина Дукова, президентът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов, зам.-ректорът проф. дпн Галя Христозова, както и преподаватели и студенти, художници и други почитатели на изобразителното изкуство.

Благодарение на тази изложба за пореден път се потвърждават думите на г-н Гребенаров, че „Бургаският свободен университет е стожер на българската култура за Бургаска област”.

Постерите са разположени в атриума на БСУ и могат да се видят до края на м.май.

Мариела Кирилова Стоянова - I курс ВО