Българин ръководи група по Мегапроектите в ЕС

BaltovЗа първи път българин е ръководител на Работна група в рамките на Програма КОСТ на Европейкия съюз (финансирана от 7РП) в областта на териториалното развитие и инвестициите. Доц. д-р Милен Балтов, зам.-ректор на Бургаския свободен университет беше определен за оставащия период (до м. май 2015 г.) за ръководител на работната група в акцията Мегапроекти.

На събирането на работната група в столицата на Шотландия – Единбург (2-3 септември 2012 г.), бяха разгледани разработените от участниците казуси за мегапроекти и генериране на идеи за анализ. Доц. Балтов участва с казуси за Развитието на индустриалните зони в България и Създаването на Технологичен парк в София.

Бяха направени посещения в два от реализираните мегапроекти – централата на Роял банк ъф Скотланд и на Парламента на Шотландия – всяка на стойност от по 400 млн. британски лири. В казуса със сградата на Парламента любопитният факт е, че само за 4 години от старта до реализацията му инвестиционният проект се е оскъпил от 40 до 400 млн. британски лири.