БСУ тържествено отбеляза 30-годишнината от своето създаване

БСУ тържествено отбеляза 30-годишнината от своето създаване

„Първите 30 години са години на създаване, на доказване, на укрепване - най-съзидателните години в историята на едно висше училище. Перспективата е една - да продължим да бъдем „Новата идея в образованието“, да утвърждаваме Бургаския свободен университет като авторитетен образователен, научен, интелектуален, международен, квалификационен и културен център“ – каза в приветственото си слово при откриване на тържествата проф. д.п.н.Галя Христозова, ректор на БСУ.   

Кръгла маса, посветена на празника под надслов „Новите десетилетия след столетието на свободните университети“, събра академичните ръководства на Варненски свободен университет, Висше училище по застраховане и финанси, София, Висше училище по сигурност и икономика, Пловдив. Присъстваха още проф. д-р Николай Денчев, ръководител  катедра „Социално предприемачество“ от Свободния университет на Брюксел, д-р Абел Диаз, изследовател от Свободния университет на Брюксел, областният управител и декан на ЦЮН проф. д.н. Мария Нейкова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, членовете на Настоятелството на БСУ, както и цялото академично ръководство на Бургаския свободен университет.

 

На кръглата маса бяха представени следните теми:

  • Появата на Свободния университет в България – 101 години по-късно;
  • История и причини за възникване на свободните университети в Европа;
  • Висшето образование като обществено благо и услугата за предоставянето му;
  • Отвореното към пазара на труда висше образование и компенсирането на пазарните дефицити;
  • Финансирането на научните изследвания – конкуренцията между учени, екипи, проектни идеи и бюджетирането на избрани структури и учебни заведения;
  • Интернационализацията на висшето образование;
  • Обобщения и послания от свободните университети.

В рамките на тържествата същия ден се проведе и кръгла маса на тема „Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас“, която се организира по проекта „Устойчиво развитие в малки мащаби за круизите и  яхтите в Черно море“ на Международния център за изследвания в Черно море от Атина. Присъстваха: проф. д-р Николай Денчев, ръководител  катедра „Социално предприемачество“ от Свободния университет на Брюксел, д-р Абел Диаз, изследовател от Свободния университет на Брюксел, Диан Димов, изп.директор на Пристанище Бургас, проф. д.н. Мария Нейкова, обл. управител и декан на ЦЮН, Иво Барзов, ръководител на отдел Маркетинг, летище Бургас, Стойчо Димов, ръководител маркетинг Пристанище Бургас, Александър Илиев, Българска морска администрация, Бургас, представители на Индустриален и логистичен парк, Бургас, на Общински съвет, Бургас и др. В онлайн връзка от Атина се включиха координаторите по проекта.

Поздравителни адреси изпратиха: кметът на Община Бургас г-н Димитър Николов, председателят на Общинския съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова,  Нов български университет, Международното висше бизнес училище, Ботевград, Варненски свободен университет, Висше училище по застраховане и финанси, София, Висше училище по сигурност и икономика, Пловдив, БНР Бургас, директорът на ТСБ - Югоизток, Калина Казанджиева.

Областният управител и декан на ЦЮН проф. д.н. Мария Нейкова връчи на проф. д-р Петко Чобанов, президент на БСУ, най-високото отличие на Областна управа, Бургас, "Почетен знак на областния управител". Специалният знак с позлата, произведен в лимитирана серия, се връчва за особени заслуги в развитието на висшето образование в България и региона и по повод 30-годишнината на БСУ.

 

 

DSC_1676.JPG
DSC_1678.JPG
DSC_1679.JPG
DSC_1681.JPG
DSC_1656.JPG
241268353_279538877088839_4635432735694424254_n.jpg
241324525_903266990619083_5293089506080005809_n.jpg
IMG_20210917_163716.jpg