БСУ участва в Европейски университет на градовете пристанища

БСУ участва в Европейски университет на градовете пристанища

БСУ участва в проект за създаването на Eвропейски университет, в рамките на който 13 висши училища си сътрудничат в областта на науката и образованието  и високите академични постижения. Проектът се координира от Université Le Havre Normandie, Франция и събира европейски висши училища за създаването на общ  европейски университет.  Наред с БСУ, основни членове на алианса са още 12 университета от морските, крайбрежните територии и острови на ЕС – от Балтийско море, през  Адриатическо, Йонийско, Черно море, Средиземноморието до Карибския басейн и границите на Северния ледовит океан.

През м. септември 2023 г. ректорът на БСУ проф. Балтов участва в среща на ректорите на 13-те висши училища, където беше приета основополагащата стратегия на Алианса.

От 20 до 24 ноември в Университета на Сасари – Сардиния, Италия (Università degli Studi di Sassari) се проведе Хакатон на тема „Морето – връзка, а не бариера“ с участието на студенти и докторанти от партньорите по проектното предложение. Бургаският свободен университет беше представен от Адриане Димитрова – докторант в ЦИТН, Теодороа Денева – докторант в ЦЮН и Красимир Златев – студент в ЦИТН. Включиха се още университетите на Нормандия, Азорските острови, Дубровник и Фарьорските острови и др. В  интернационални екипи, участниците разработиха и представиха оригинални идеи как да подобрят възможностите, намалявайки заплахите за екологията, околната среда, обществото и икономиката пред страните, граничещи с европейските морета и океани.

 През януари представители на университетите се срещнаха в Барселона, за да обсъдят последни детайли и да финализират проектното предложение, което трябва да бъде подадено до 6 февруари 2024 г., по поканата за участие в „Еразъм+“ „Европейски университети“.

Заедно с 128 асоциирани партньори Алиансът, ще работи за създаването на нови учебни програми, съвместни иновации, научни публикации, проекти и инициативи. Инициативата има потенциала да трансформира бъдещето на образованието и да работи за укрепването и развитието на  морските, крайбрежни територии и островите в рамките на Европейския съюз.

 

 

viber_image_2023-11-24_11-59-34-222.jpg
viber_image_2023-11-24_11-57-33-628.jpg
IMG_1402.JPG
IMG_1404.JPG