Бургаският свободен университет стартира благотворителна кампания за подобряване на условията в либийските болници с най-дългия телемост в Европа

В първия ден от присъединяването на България към Европейския съюз студентите от Бургаския свободен университет осъществиха най-далечния телефонен разговор, провеждан някога в рамките на Европейската общност. Екипът на PR - агенцията към БСУ организира уникален телемост на разстояние 4 850 км, свързващ Бургас, който е една от най-източните точки на ЕС, с Азорските острови, Португалия, намиращи се в Атлантическия океан, които пък са най-западната точка на Евросъюза. Студентите от БСУ и University of the Azores, заедно с кампуса в град Ponta Delgada, Португалия, се поздравиха наживо пред много журналисти, преподаватели и гости в атриума на университета.

По време на телемоста бургаските студенти призоваха своите колеги от University of the Azores за гласност и организиране на всеобща подкрепа в Португалия за българските медици в Либия. Португалските студенти изразиха готовност за такава подкрепа и надежда за освобождаване на медиците ни. В специално обръщение те поздравиха своите колеги от България по случай присъединяването ни към ЕС, размениха двустранни покани за академичен обмен, презентираха културните ценности на двете страни.

Инициираната благотворителна кампания от PR-агенцията на БСУ беше обявена от звездите на "Сървайвър" Нели и Звезди. Специална дарителница ще обиколи всички университети в страната и европейските академични организации и университети, с които БСУ има подписани договори за сътрудничество. Последната точка ще бъде University of the Azores. Със съдействието на Българския червен кръст събраните средства ще бъдат предадени на Червения полумесец, който работи активно за подобряване на условията в либийските болници.

Гости на празника бяха: д-р Соломон Паси - член на Настоятелството на БСУ и председател на Комисията по външна политика към Народното събрание, почетният консул на Украйна в Бургас Георги Георгиев, журналисти, представители на обществения и културен живот в града.

Уникалният виртуален празник се състоя на 1 януари 2007 година точно в 14 часа в атриума на Бургаския свободен университет.