Бургаският свободен университет връчи най-високите си академични отличия в навечерието на 24 май

p>Над 300 абсолвенти имаха уникалния шанс да получат своите дипломи за завършено висше образование в присъствието на Генералния секретар на НАТО г-н Яп де Хооп Схефер – една от най-влиятелните личности в света. Той пристигна в Бургас на 23 май по личната покана на Ректора проф. д-р Петко Чобанов, за да участва в академичната церемония по присъждането му на почетното звание „Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет”.

„За първи път в дипломатическата история на България генерален секретар на НАТО посещава град извън София и това е Бургас. Този факт говори за високия международен авторитет на университета и за значителното място на Бургас в картата на Европа - каза при представянето на г-н Схефер д-р Соломон Паси – член на Настоятелството на БСУ и председател на комисията по външна политика към НС.

В своето академично слово г-н Схефер заяви:„Аз съм горд, че днес съм сред бъдещите лидери на Европа и света. Пожелавам на студентите успешна професионална кариера. Бих се радвал, ако някой от вас стане след време и Генерален секретар на НАТО. Бургаският свободен университет е прекрасен модерен университет и неговите студенти могат да бъдат горди, да уважават достойнствата и ценностите на страната си, да са успешни навсякъде по света – продължи в своето слово г-н Схефер.

Г-н Яп де Хооп Схефер получи от Ректора почетен диплом, уникална огърлица и плакет на Бургаския свободен университет. Високото отличие “Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет” бе присъдено на г-н Схефер с решение на Академичния съвет от 14.03.2008 г за забележителния му принос за свободата, мира, демокрацията и за конструктивното му сътрудничество с България в рамките на НАТО и ОССЕ в името на сигурността и стабилността в по-широкия евроатлантически регион.

 

По време на тържествената церемония отличниците на Випуска получиха от Ректора „Свидетелство за отличие” за постигнати високи резултати в учебната дейност и доказан стремеж за издигане авторитета на БСУ.

За първи път в своята история Бургаският свободен университет започна церемонията с жезъл, специално изработен съгласно академичната хералдика и символизиращ единството, мъдростта и независимостта на академичната институция. Жезълът се носеше от проф. дтн Андон Лазаров - преподавател с изявена научно-преподавателска и изследователска дейност.