Чл. кор. проф. Александър Янков с Национална правосъдна награда

Чл. кор. проф. Александър Янков с Национална правосъдна награда

 

Членът на Настоятелството на БСУ и носител на почетното звание Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет чл.кор.проф. Александър Янков е удостоен с Гран При на Националните правосъдни награди.

Проф. Янков е дългогодишен преподавател в БСУ по Международно морско право. Бил е посланик на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк, член на Комисията по Международно право на ООН в Женева, на Постоянния Арбитражен съд в Хага, на Международния трибунал по морско право в Хамбург.Бил е зам.- председател на Международния съд в Хага, дългогодишен съдия към Международния морски трибунал към ООН и единственият българин - президент на Световната организация по международно право.

Церемонията по връчване на шестите Национални награди за правосъдие ще се проведе на 24 ноември 2018 година. Наградата на проф. Янков ще бъде връчена от миналогодишния носител проф. Васил Мръчков.

Със статуетки Темида, изработени от скулптора Боби Бондиков, ще бъдат отличени най-добрите юристи през годината в категориите Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Синдик, ЧСИ, Млад юрист, Кантора, Медиатор. Победителите се избират от медийно и професионално жури в състав:проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев.

Националните правосъдни награди се организират за първи път през 2013 година по идея на Балканската медийна асоциация и на Софийската адвокатска колегия.