Еврокомисар ще бъде патрон на международна конференция в БСУ

Еврокомисар ще бъде патрон на международна конференция в БСУ

Еврокомисарят по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс прие поканата на БСУ да бъде патрон на международната научна конференция на тема „Черно море – врата и много мостове“. Потвърждението на поканата съвпадна с отбелязването в БСУ на 9 май – Ден на Европа.

Еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс е с ресор околната среда, океани и рибарство. В периода 2017-2019 г. е бил министър на икономиката и иновациите на Република Литва, а от 2016 до 2019 г. е народен представител и председател на парламентарната икономическа комисия в Сейма на Литва. През 2016-2017 г. г-н Синкявичус е зам.-председател на Литовския съюз на фермерите и зелените. През периода 2015 - 2016 г. е проектен координатор за летищата в Литва, а от 2016 г. до 2019 г. ръководи Групата за регулаторни въпроси по Invest Lithuania.

Най-големият международен научен форум в БСУ ще се проведе на 10 и 11 юни 2022 г. Темата на международната конференция е посветена на икономическите, регулационни, технологични и обществени аспекти в развитието на морето и водните пространства. Форумът е първо съпътстващо събитие на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания и иновации в Черно море, която ще се проведе в периода 7-10 юни в БСУ. Проектът е финансиран от Рамковата програма „Хоризонт 2020" - „Развитие на оптимална и отворена подкрепа на изследванията в Черно море (DOORS)“.

БСУ е номиниран за втори път да домакинства подобно мащабно и престижно европейско събитие, посветено на изследванията в Черно море. През 2018 г. Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия проведе в университета „Европейски ден на морето“ като част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Регистрацията за конференцията продължава на https://e-services.bfu.bg/conferences/ .