Изложба, посветена на Колю Фичето, в БСУ

Изложба, посветена на Колю Фичето, в БСУ

В БСУ се откри изложба "Разрушение и съзидание“, част от проекта за цифровизиране творчеството на Колю Фичето. Експозицията  е посветена на 150 години от построяването на църквата „Св. Спас“ и 100 години от разрушителното земетресение във Велико Търново. Изложбата се организира от Института по математика и информатика при БАН и от Регионален исторически музей – Велико Търново.

Експозицията се състои от 15 платна, представящи някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето. Сред представените обекти са: Къщата с маймунката; ханът на Хаджи Николи; църквата "Св. Спас"; старият катедрален храм "Рождество Богородично"- всички във Велико Търново; Преображенският манастир; Килифаревският манастир; покритите мостове в Ловеч и в Белене; църквата "Св. Троица" в Свищов.

Изложбата беше открита от зам.-областния управител проф. д-р Севдалина Турманова и от ректора на БСУ проф. дпн Галя Христозова. Проявата е част от съвместната дейност и сътрудничество между Областна управа и  Бургаския свободен университет в областта на културата за съхраняване на националното културно наследство.

 

DSC_8098 2.jpg
DSC_8127 3.jpg
DSC_8113 4.jpg