Международно изложение на модерното изкуство в БСУ

Бургаският свободен университет е домакин на изложба, представяща резултата от едногодишната съвместна творческа работа на шест бургаски художници и занаятчии и още 20 артисти от градовете Флоренция, Барселона и Лимож.

Изложбата представя четири арт инсталации, обединяващи в едно изкуство и занаяти. Темата за пътя и пътуването присъства във всяка една от тях, пречупена през призмата на различни култури, светогледи и арт техники /живопис, дърворезба, стъклопис, плетене на ракита, пластика, др./ Изложението е заключителният етап на проект, носещ името „Иновативно занаятчийство” /”In Hand”, “Innovative Handicraft”/, финансиран по програма "Култура" на ЕС. По него Община Бургас работи от края на 2008 г. в партньорство с Община Флоренция и редица местни и чуждестранни културни и образователни институции.

„Радостен съм, че атриумът на Бургаския свободен университет се превърна в модерно изложение на съвременната европейска култура, обединяваща усилията и творческите фантазии на художници и артисти от Европа” – каза в приветственото си слово президентът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов. „Искам да ви уверя, че университетът винаги е отворен за изкуството, духовната култура и творческите изяви на бургаските творци”.

Гости на събитието бяха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева, зам.-кметът Красимир Стойчев. Присъстваха и бургаските участниците по проекта - художниците Георги Динев, Анна Михайлова, Атанас Стоянов и занаятчиите Людмила Кутиева, Станко Киров и Митко Адамов, както и много студенти и преподаватели от университета, бургаски културни дейци, любители на изкуството.

Експозицията беше открита на 8 април и ще остане в Бургас до 25 април.

Галерия