Министър-председателят Бойко Борисов и Вселенският патриарх Вартоломей – в Бургаския свободен университет на 18 май

Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет. Най-високото академично отличие се присъжда за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православно единство и толерантност между вероизповеданията.

По време на тържествената церемония ще се състои и дипломирането на випуск 2010. Над 400 абсолвенти ще получат своите дипломи за завършено висше образование.

Патриархът пристига в Бургас по покана на предприемачите Динко и Йордан Диневи и ще бъде техен гост на 18 и 19 май в град Свети Влас.

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на церемонията по връчване на почетното звание и ще участва в тържественото връчване на дипломите на випуск 2010. В състава на официалните лица са Сливенският митрополит Йоаникий, министър Божидар Димитров, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку, депутати, висши държавници, както и домакините Динко и Йордан Диневи. Вселенският патриарх ще се придружава от Митрополита на Александрополис Антимос и от Архимандрит Бартоломей.

Академичната церемония е с начален час 10.30 часа и ще се състои в атриума на университета. Веднага след церемонията Вселенският патриарх ще замине за Свети Влас, където ще благослови построения от спомоществователите Диневи храм “Свети Власий” и мястото, където те ще издигнат друг храм – “Свети Андрей Първозвани”. Според програмата на патриарх Вартоломей той ще даде пресконференция за журналисти в 12.45 ч. пред църквата “Свети Власий” в град Свети Влас.