Министърът по управление на фондовете от Европейския съюз Томислав Дончев се срещна със студенти и преподаватели в БСУ

Министър Томислав Дончев препита студентите какво знаят за управлението на еврофондовете и усвояването им в страната. По време на лекцията, която изнесе в препълнената аула, той коментира с младите хора техните възможности и отговорности при членството на България в Европейския съюз.

До момента България е усвоила 4 процента от евросредствата, заяви министърът. "В рамките на годината със сигурност трябва да достигнем двуцифрено число, което, разбира се, е повече от 10 процента. Тази година ние успяваме да договаряме повече и да плащаме повече, което е критично важно", посочи още министър Дончев.

Има три ключови предпоставки за успешното използване на европейските програми, каза още министър Дончев. В това се включва добър диалог с Европейската комисия. Много е важно да има и гаранции относно законосъобразното използване на средствата, на трето място трябва да има и един добър процес, ориентиран към нуждите на този, който ползва парите. Според него мерките, които е предложил пред представители на ЕК, в голямата си част срещат подкрепа и одобрение.

Дончев обясни пред младите хора, че е от изключително значение сами да откриваме нередностите по усвояването на еврофондове, защото колкото по-рано ги откриваме, толкова по-малко ще ни струват.

След лекцията министър Дончев се разписа в почетната книга на БСУ и получи знака на университета от Ректора проф. д-р Васил Янков.