Носител на наградата Пулицър посети БСУ

Една от живите легенди на американската литература – поетът Уйлям Мередит посети Бургаския свободен университет. Носителят на Нобелова награда за литература е бивш пилот - ветеран, участник във Втората световна война. В момента води курсове по поетическо писане в редица европейски и американски университети.

Посещението му в Бургаския свободен универитет е начало на съвместна програма между американски и български студенти по литература за организиране на курс по поетическо писане. Идеята е част от мащабен проект за създаване на Литературен център за поезия “Уйлям Мередит”, който да се превърне в средище на български и чужди творци. В тази връзка бе и срещата на Мередит с Президента на Република България Георги Първанов на 7 юни в София.

Реализацията на съвместната програма даде на студентите от Бургаския свободен университет уникалната възможност да слушат на живо лекции на Нобелов лауреат по литература, да общуват със свои американски колеги – студенти по литература, както и да четат и превеждат българска и американска поезия.

Ректорът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов се срещна с Уйлям Мередит и придружаващия го американски поет Ричард Хартайс на 3 юни, петък, от 11 часа.