Обучение по проект „УчаБЕЛ-4.0“ в Рим

Обучение по проект „УчаБЕЛ-4.0“ в Рим

Екип на Бургаския свободен университет в състав: проф. д.п.н. Галя Христозова - ръководител, проф. д-р Мария Алексиева, доц.д-р Веселина Жечева, преп. Гергана Кирова, проведе  в Рим в периода 9-13 май 2024 г. обучение по дигитални умения на партньорите по проекта "Дигитална трансформация в обучението по БЕЛ (УчаБЕЛ-4.0)" по програма Еразъм+, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование.

Проф. д.п.н. Г.Христозова представи резултатите от анкетата, проведена с 245 учители по български език от цял свят. От нея проличава необходимостта от нови учебни програми, от учебници, от методически разработки, но най-вече от дигитални ресурси.

В продължение на 4 дни се представиха основните теми: „Създаване на обучителни материали чрез Moodle. Дейности и ресурси“; „Интерактивни приложения за създаване на дигитални образователни ресурси“; „Иновативни методи за дигитална трансформация“ ; „Разработване на видеоресурси и тяхното приложение в обучението. Средства за създаване на видео и субтитри“, и се разработваха съответните интерактивни дигитални ресурси.

Партньорите на БСУ - четири училищата и организации на българите в чужбина, в които се изучава български език: Културна асоциация „Паралел 43“, Рим, Италия; Българско училище за роден език, Будапеща, Унгария; Българско неделно училище „Аз Буки Веди“, Кьолн, Германия и Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ към фондация Heritage Languages & Cultures,  Никозия, Кипър, представиха добри практики за прилагане на дигитални ресурси в обучението по БЕЛ в техните училища.

Много интересен беше часът по български език, в който деца от втори и от трети клас на БНУ „Асен и Илия Пейкови“ в Рим показаха отлични познания по български език и рецитираха вдъхновено вечното стихотворение „Аз съм българче“.

Особено вълнуващ беше моментът, в който всички участници се поклониха и поднесоха цветя точно на 11 май пред мощите на св. Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“.

Следващата среща е през м.януари 2025 г. в гр.Кьолн, Германия.

 

thumbnail_С Венета Ненкова - директор на училището в Рим.jpg
в училището.jpg
thumbnail_в културния институт (1).jpg
thumbnail_работа - дигитално.jpg
Сан Клименте.jpg
Паметни плочи в Сан Клементе.jpg