Пролетно настроение за Лазаровден в Бургаския свободен университет

На 7 април, по случай предстоящия празник- Лазаровден, децата от ЦДГ „Златното ключе” изпълниха атриума на Бургаския свободен университет с песни и танци.

Представлението аплодираха студенти и преподаватели на университета. Пременени в гиздави носии и с венци от върбови клонки на главите, децата внесоха допълнителен колорит на празника. Под съпровода на акордеон малчуганите извиха пищно хоро. В края на тяхната програма заместник- ректорът доц. дпн Галя Христозова раздаде на децата подаръци.

Лазаровден е празник на младостта, на пукналата пролет, празник на труда. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница. Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.

Със своите изпълнения децата от ЦДГ „Златното ключе” донесоха със себе си пролетното настроение в Бургаския свободен университет.

Деница Куминкова - I курс, ВО