Студенти от БСУ в голям проект на ГИСДИ

Връчване на сертификатиСтудентите от БСУ Михаел Колошев (журналистика),  Светлана Тонева (ВО), Елена Георгиева (журналистика) получиха сертификати за участие в проекта на ГИСДИ „Медиен мониторинг Евроизбори 2014“. Те бяха включени в регионалния екип на проекта с регионален координатор Добринка Кирова.

Сертификатите връчиха проф. дпн Галя Христозова, ректор на БСУ, и проф. дсн Михаил Мирчев, председател на ГИСДИ.

БСУ получи официална покана от ГИСДИ да изпрати свои студенти в екипа за наблюдение на дейността на медиите в предизборната кампания за Европейски избори на 25 май 2014. Елена, Михаел и Светлана работиха качествено и предаваха в срок поставените мониторингови задачи.

Благодарение на работата на целия екип, ръководен от д-р Катя Михайлова, ГИСДИ предложи 16 корекции и допълнения на Изборен кодекс по отношение регулация на медиите в изборен процес. Предложението стана основа на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, разработен от депутата Мартин Захариев.

Резултатите от медийния мониторинг на ГИСДИ  са достъпни на страницата на организацията, в раздел „Четвърта власт“ -  http://gisdi.eu/bg/

Медийният мониторинг е един от инструментите за съхраняване на демократичността и плурализма на публичния политически дебат. Чрез него се осъществява  обществен контрол върху дейността на Четвъртата власт в изборния процес – дали тя спазва изричните законови изисквания, дали осигурява възможност за информиран избор на своята аудитория, на гражданите-избиратели, какви личности, идеи и теми поставя пред общественото внимание.

Страница на медийния мониторинг - http://gisdi.eu/bg/Kakvo_namirate_-c161