Студенти от ЦИТН на практическо обучение в енергийни обекти

Студенти от ЦИТН на практическо обучение в енергийни обекти

В периода  8 – 15 август студенти от Центъра по информатика и технически науки при Бургаския свободен университет посетиха различни енергийни обекти, където изслушаха специализирани лекции. Обучението бе проведено като част от програмата „Студентски практики“ с научен ръководител доц. д-р Камен Сейменлийски.

Учебната програма започна с посещение на подстанция „Каблешково“ – съоръжението е едно от 3-те мобилни станции в Европа като интересното е, че останалите две са също на територията на България. Тя понижава напрежението от 110kW на 20kW и отговаря за токозахранването на Каблешково и Ахелой. Другата подстанция - „Хелиос“ се намира в района на Кошарица и захранва Кошарица и Слънчев бряг. Тя осигурява непрекъснато електрозахранване на част от к.к. Слънчев бряг и с нейното изграждане преди 3 години се гарантира надеждното захранване на курортния комплекс.

Студентите пропътуваха и разстоянието до връх Бузлуджа, за да посетят едноименната и най-голяма в България вятърна централа, която може да захранва едновременно старозагорска и ямболска област с електроенергия. Водноелектрическата централа „Енина“ също предизвика интерес у практикантите, тъй като тя е най-старата действаща централа на територията на страната.

На част от обучението присъства и най–малкият член на специалност КЕ за ВЕИ, първото дете родено в условията на студентски кредит – малката Магдалина.

IMG_3655.jpg