Студентите по право на БСУ с успех на световния Jessup

Студентите по право на БСУ с успех на световния Jessup

В периода 16-18 февруари в Съдебната палата в София се проведе националният кръг на най-престижното международното състезание по решаване на казуси (Jessup International Moot Court Competition). Отборът на Бургаския свободен университет се представлява от Георги Цончев, Галин Костов, Екатерина Тодорова и Пролетина Джонсън, студенти от специалност Право в Центъра по юридически науки, а тази година треньор бе проф. Алекзандър Уайнър от Университета Корнел. На устните прения студентите се представиха отлично в оспорваното състезание и показаха солидна подготовка в сложната материя на международното публично право.

В състезанието взеха участие още пет юридически факултета– на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на Американския университет в България, на Нов български университет и на Университета за национално и световно стопанство. На международните кръгове във Вашингтон страната ще представляват отборите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който зае първото място и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

            „Jessup“ е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН, има 56-годишна история, а участници в него са отборите на повече от 550  юридически факултета от над 80 страни. Участниците влизат в ролята на ищци и ответници, представляващи интереси на две държави, между които съществува правен спор. Състезанието протича в три основни етапа: изготвяне и изпращане на писмени защити, провеждане на национални кръгове и провеждане на международни кръгове в столицата на Съединените американски щати - Вашингтон.

Поздравления достойното представяне!

IMG-6abfc304997e0ff7902d8882378015ab-V.jpg
thumbnail_20240216_092607.jpg
thumbnail_20240218_135622.jpg