Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков с лекция в БСУ

„Вие доказвате, че България може”, написа вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в почетната книга на Бургаския свободен университет.

Той изнесе лекция пред повече от 400 студенти и преподаватели в аулата на БСУ, като посъветва младите хора да са гъвкави и предприемчиви в условията на криза. Да умеят да променят решенията си, да са креативни и мобилни, защото кризата крие изненади. Такава беше и темата на лекцията - „Икономическото управление на България в условията на криза". Ще бъде ли въведен данък върху банковите сметки, питаха студентите. На този въпрос министър Дянков отговори, че е против вдигането на каквито и да е данъци. Банковият данък е тема, която в момента се дискутира в европейските страни. Може да се окаже, че не е лоша идея, но трябва да се изчака анализът, заяви още министърът.

Скоро науката в България ще се прави само в университетите. Колкото по-бързо това се случи, толкова по-добре, допълни още министър Дянков. Той обясни на студентите, че в противен случай учените губят реална представа за приложимостта на идеите. Ако обаче работят заедно със студенти в самите университети, това нямало да се случи. Освен това самите студенти са следващите учени и за тях също било полезно да работят с хора, които вече имат натрупан опит зад гърба си, каза още министър Дянков.

След лекцията министърът, придружен от народните представители Димитър Бойчев и Стоян Гюзелев и областния управител Константин Гребенаров, получи почетния знак на Бургаския свободен университет от Президента на БСУ проф. д-р Петко Чобанов.