Вицепремиерът и министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев посети Бургаския свободен университет

"Силно съм впечатлен от условията, реда и високия академичен дух в Бургаския свободен университет..." - написа вицепремиерът и министър на образоването и науката доц. д-р Даниел Вълчев в почетната книга на Бургаския свободен университет.

Министър Вълчев посети университета по покана на Ректора проф. д-р Петко Чобанов и изнесе академична лекция пред преподавателите и студентите в зала "Изток" на конгресния център. Министърът разгледа предстоящите промени в Закона за висшето образование, съгласно държавната стратегия за развитие на висшето образование у нас. Възможностите за студентско кредитиране, начина на субсидиране на висшите училища, настоятелството като алтернативна структура на управленска административна система, бяха част от темите, предизвикали оживена дискусия в залата.

Проф. д-р Петко Чобанов, заедно със своя екип, се срещна с министър Вълчев, като го запозна с академичната политика, образователната дейност и международните контакти на университета. От своя страна министър Вълчев подари на проф. Чобанов уникална икона на Св. св. Кирил и Методий , чиито оригинал се пази в храм на Киево-печорската лавра - XIX-XX в. с автор художника Г. И. Попов.

Визитата на министър Вълчев съвпадна със заключителния етап на Националната студентска сесия, която се проведе по същото време в БСУ. Над 90 участника от 10 университета в страната изнесоха 70 научни разработки. Министърът връчи наградите на отличилите се студенти, като им пожела успешна професионална реализация.