Вселенският патриарх Вартоломей Първи благослови Бургаския свободен университет и получи почетното звание Доктор хонорис кауза

„За мен е привилегия да бъда удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на този високоуважаван съвременен университет”, каза в приветственото си слово Негово Светейшество Вартоломей Първи. „Ние приемаме тази привилегия с благодарност като знак за признанието на нашата църковна служба в името на духовното израстване и религиозната толерантност. Вселенската патриаршия е историческа институция, която живее вече 17 века, запазвайки своето място в Константинопол”, каза още Вселенският патриарх. Той беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православно единство и толерантност между вероизповеданията.

Над 1000 гости станаха свидетели на безпрецедентна по своята тържественост и мащабност академична церемония, в която участваха както духовници, така и висши държавници, политици, дипломати. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Бургас, за да присъства на тържеството по удостояване с най-високото академично отличие на Вселенския патриарх и да връчи дипломите на отличниците от випуск 2010. Премиерът се обърна към абсолвентите подчертавайки, че те са административният и духовният потенциал, който ще води България напред.

В състава на официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, Сливенският митрополит Йоаникий с представители на Сливенската епархия, министър Божидар Димитров, областният управител Константин Гребенаров, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку, н.пр. посланикът на Грузия Михаил Уклеба, депутати, ректори на висши училища, членове на Настоятелството на БСУ, както и г-н Йордан Динев, домакинстващ посещението на патриарха в Св. Влас.

Негово Светейшество Вселенският патриарх се придружаваше от Митрополита на Александропулис Антимос, Архимандрит Бартоломей и Димитър Атанасов - Архонт на Вселенската патриаршия и член на Българското църковно настоятелство в Турция, който получи от Президента на БСУ проф. д-р Петко Чобанов благодарствен знак за активен принос в контактите с Вселенската патриаршия и за всеотдайна дейност в името на духовността и православното единство на българската общност в Република Турция.

В своето слово Ректорът на БСУ проф. д-р Васил Янков подчерта ролята и мястото на Бургаския свободен университет в новата история на висшето образование в страната и допълни, че студентите, завършващи днес БСУ, са достойни професионалисти и специалисти във всички сфери на обществения, икономическия и културния живот на България и на Европа.

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей Първи и министър-председателят Бойко Борисов се разписаха в почетната книга на Бургаския свободен университет.