Жозе Родригеш Душ Сантуш в БСУ

Жозе Родригеш Душ Сантуш в БСУ

На 16 декември Бургаският свободен университет посрещна най-четения португалски писател за всички времена Жозе Родригеш Душ Сантуш (José Rodrigues dos Santos). На срещата с големия публицист и писател присъстваха студенти, преподаватели, интелектуалци от цяла България,  гости от Русия, Индонезия, Португалия, Непал, Бутан, Пакистан и Казахстан.
Темите за монопола над знанието на тайните общества и за загадките на миналото, въпросите какво е общото между квантовата физика и търсенето на Бог в разума следваха един след друг. „ Аз изучавам проблемите и търся истината за събитията и света около нас.“ Тези думи допълниха разбирането на Жозе Родригеш Душ Сантуш, че чрез художествената измислица писателят може да каже истините, които публицистът трябва да премълчи и затова писателят трябва да бъде смел.
Според  зам.-ректора на БСУ проф. д-р Милен Балтов  Жозе Родригеш Душ Сантуш е интересен, защото е трудолюбив и честен като учен, защото „продава“ знанието по начин, по който трябва да се учи  историята, математиката, физиката, португалският …, защото носи отговорността с риск да не се хареса на всеки.
Срещата бе отразена от телевизии и национални радиостанции, а екипи на БСУ и на Института Камойнш заснеха и филмираха  дискусията с Жозе Родригеш Душ Сантуш.

 

1 портрет 1.jpg
2 обща.jpg
3.JPG
4.JPG