БСУ и езиковата гимназия Сливен в Световната седмица на парите

БСУ и езиковата гимназия Сливен в Световната седмица на парите

На 22 март от 7.30 ч. ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов ще се срещне с учениците от Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захари Стоянов“ - гр. Сливен (ПГПЗЕ). Темата на срещата е  "Реките на Световната седмица на парите". Седмицата е инициатива на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Събитията, които се провеждат в рамките на проявата, се подпомагат активно и от фондация Джуниър ачийвмънт България.

Парите във функцията им на разменно средство, на форма на спестявания и капитал за предприемаческа активност ще бъдат представени от проф. Балтов с кратки клипове. Ще бъдат демонстрирани  банкноти от различни векове, чекове, разплащателни карти, както и идеята за криптираните валути. Проф. Балтов е член на работната група на Министерството на финансите, изработила по методика на ОИСР Стратегията за финансова грамотност в България.

Визитата на проф. Балтов  в езиковата гимназия в Сливен е първа по рода си в неговия мандат. Това е първото му официално посещение като новоизбран ректор на БСУ в учебно заведение в страната. Още повече, че проф. Балтов  е възпитаник на ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ и срещата е по покана на директора на гимназията г-жа Кисьова. Събитието е част и от инициативата на алумни фондацията на завършилите възпитаници на ПГПЗЕ да продължат отбелязването на 50-годишния юбилей на училището, тъй като част от планираните събития бяха отложени поради пандемията.