Oтличиха най-добрите млади информатици на Бургас

Oтличиха най-добрите млади информатици на Бургас

 

БСУ заедно с фондация „Шанс за децата и природата на България“ и с ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ участва в организирането и провеждането на VI-тата областна ученическа олимпиада по информатика.

В престижното състезание, което се проведе на 27 март 2021 г.,  премериха сили ученици на възраст от 10 до 18 години от над 10 училища от Бургас и региона.

„Радваме се, че с провеждането на този важен състезателен форум успяваме вече дълги години да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции“, каза по време на форума Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и инициатор на олимпидата. 

Според доц. д-р Пенка Георгиева, програмен координатор на Програмния съвет по Информатика и компютърни науки в БСУ и г-жа Соня Димова, зам.- директор на ППМГ "Акад.Никола Обрешков",  децата на Бургас участваха достойно в това „технологично“ предизвикателство и водиха нелека битка. Те се състезаваха във всички области на информатиката – от приложения на информационните технологии, през видове алгоритми до трудни задачи по програмиране, и показаха, че за тях няма тайни в областта на информатиката и нейните приложения.

Възпитаниците на „ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ завоюваха общо 7 медала и се наредиха сред  най-добрите информатици на Бургас заедно с отлично представилите се ученици от ПГСАГ „К. Фичето“, ПГЕЕ „К. Фотинов“, ОУ „А. Георгиев – Коджакафалията“, ОУ „П. К. Яворов“ , СУ „Димчо Дебелянов“.

Официалното награждаване на младите информатици ще се състои на 18.06.2021 г. от 18:30 ч. на открита сцена „Охлюва“. Всички финалисти ще получат своите медали и грамоти, а за първите места ще бъде осигурена и предметна награда от фирма ТехноЛогика ЕАД, партньори на организаторите.

Класиране