Писатели по призвание, завършили БСУ, ще четат свои произведения

Писатели по призвание, завършили БСУ, ще четат свои произведения

Какво свързва един юрист, един икономист и един журналист, всички завършили Бургаския свободен университет през последните 25 години – те са писатели не по образование, а по призвание. Елка Стоянова, Яна Вълчева, Катина Лукова и Кольо Колев са писателите, които на 21 април от 15.00 ч. ще прочетат откъси от свои произведения в библиотеката на БСУ, а гостуващият преподавател от Свободния университет на Брюксел д-р Абел Диас - откъс от произведение на сънародника си от Колумбия, който е  и символ на Латинска Америка – Габриел Гарсия Маркес.

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви 23 април за Световен ден на книгата и авторското право, популярен като Международен ден на четенето. Датата е избрана в знак на уважение към писателя Мигел де Сервантес, който е починал на 23 април. Също на тази дата през 1564 година е починал и Уилям Шекспир. Събитието в БСУ ще протече под знака на кампанията „Моите училища, нашият университет“. Идеята е да се поканят широк кръг писатели и творци, завършили БСУ.

Елка СтояноваЕлка Тодорова Стоянова живее до миналата година и твори в родния си град Бургас. Завършила е Юридическия факултет на БСУ и в момента работи в Централната избирателна комисия. През декември 2009 г. излиза дебютната ѝ книга със стихове “И крещя”. Следват поетичната книга “Anamnesis morbi” (2014 г.) и сборникът разкази “Петъчни истории” (2014 г.) и др. Нейни произведения са публикувани в периодични издания, в алманаси и литературни списания. Лауреат на литературни конкурси за стихове и проза. Многократен победител в интерактивния формат “Лига на разказвачите”. През 2011 г. печели първа награда в конкурс за разказ, през 2012 г. става лауреат на литературния конкурс за поезия "Яворови дни". През 2014 г. стихосбирката й “Anamnesis morbi” печели поетичната награда на името на Христо Фотев по време на Годишния литературен преглед “Бургас '2014”. Тя е изключително популярна с гласа си в аудио книгите на известни писатели.

 

Яна ВълчеваЯна Вълчева живее и твори в любимия си Бургас. Първата ѝ книга „Дишам спомени” излиза през 2010 г. и е представена в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. Нейни стихове са публикувани в различни поетични сборници - „Приятели в поезията”, „Море”, „Всичко за майка ми”, Алманах Бургас. През 2017 г. е издадена от печат и стихосбирката „Миг след лятото”, която е носител на наградата на публиката в Националния конкурс за поезия Усин Керим. Следват „В очите на птиците“ и „Ти ще тръгнеш“. По нейни стихове са създадени песни в изпълнение на Силвия Колева, Жан Шейтанов, Галя Ичеренска и Самуел Мануелян.