Студенти от ЦЮН посетиха Апелативна прокуратура-Бургас

Студенти от ЦЮН посетиха Апелативна прокуратура-Бургас

  На 12 май 2022 г. над 30 студенти по право от първи до пети курс в ЦЮН посетиха Апелативна прокуратура под ръководството на гл. ас. д-р Анна Чолакова. Посещението е по покана на домакините и е организирано в рамките на инициативата „Отворени врати".  Сътрудничеството между двете институции е дългогодишно и изключително полезно за студентите, като интересът от тяхна страна при всяко посещение е традиционно висок.

Домакините от АП предоставиха на бъдещите юристи възможност да присъстват на открито съдебно заседание по наказателно дело за налагане на мярка „задържане под стража“ на сирийски гражданин, обвинен за трафик на хора и причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие. Студентите наблюдаваха разпита на задържания, проведен от тричленен наказателен състав на Апелативен съд Бургас с помощта на преводач, както и пледоариите на прокурора от АП г-жа Кателиева и на служебния защитник на обвиняемия. След делото студентите имаха възможност да зададат своите  въпроси към представителите на домакините – заместник-апелативния прокурор г-жа  Йовита Григорова и г-жа Й. Дачева – прокурор при АП Бургас.

 По време на срещата представителите на Апелативна прокуратура запознаха студентите с участието на прокуратурата в гражданския процес, както и с актуални проблеми на транспортните престъпления.  Интересът на студентите към събитието пролича както в големия брой присъстващи, така и в активното им участие в дискусията.

Двете институции изразиха бъдещата си готовност за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в интерес на практическото обучение на студентите.

image_6483442.JPG
5.JPG
image_6483441.JPG
image_6483443.JPG
image_6483444.JPG