В БСУ - „Пирати на пластмаса – напред в Европа!"

В БСУ - „Пирати на пластмаса – напред в Европа!

На 20.09.2023 г., екипът от Бургаския свободен университет, който работи по проект „Пирати на пластмаса – напред в Европа!",   ще възобнови за България на европеизацията тази инициатива за гражданска наука (citizen science).

Бургаският свободен университет е българският партньор на мащабния европейски проект, изпълняващ се в 15 европейски страни, чийто старт беше даден миналия септември от тогавашния еврокомисар и настоящ вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел.

Тази година стартът на събитието ще бъде даден от 14 ч. в сградата  на БСУ с участието на ученици и учители от ПГРЕ „Георги Сава Раковски“, ППМГ „Академик Никола Обрешков“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, след което събитието ще се „пренесе“ на моста в Бургас с вземане на проби от водата и от пясъка за наличие на пластмасови отпадъци.

От септември до ноември 2023 г. ще бъдат взети още проби за пластмасови отпадъци и ще бъдат събрани количества данни за замърсяването с пластмаса в и около европейските реки, океани и морета. Резултатите ще бъдат анализирани от местни изследователи и споделени с учени от цяла Европа.

Тази по-нататъшна европеизация на инициативата се финансира от Европейския съюз като част от мисията на ЕС „Възстановяване на нашите океани и води до 2030 г." в рамките на Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа". Агенцията за управление на проекти към Германския аерокосмически център (DLR) координира разширяването на обхвата на инициативата чрез включване на местни партньори от участващите европейски държави.

В България това е екипът на БСУ с ръководител проф. д-р Милен Балтов. За допълнителна информация относно инициативата за гражданска наука „Пирати на пластмаса - напред, Европа!", може да посетите https://www.plastic-pirates.eu/en (на английски език) и  https://www.plastic-pirates.eu/bg (на български език) или ни следвайте в TwitterFacebook и Instagram.

plastic-pirates-go-europe.png
bulgaria-4x.png