Биография на посланикът на САЩ в България н. пр. Джон Байърли

Джон Байърли е назначен за посланик в София през август 2005.

Той е завършил бакалавърска степен с отличие в Grand Valley State University, щата Мичигън, а магистърска степен, също с отличие, е получил в National War College, където по-късно става гостуващ преподавател по национална сигурност.

В периода 1993-95 г-н Байърли е директор по въпросите на Русия, Украйна и Евразия в Съвета по национална сигурност. Неговите дипломатически назначения включват постовете политически секретар в посолствата на САЩ в Москва и София, както и Съветник по политическите и икономически въпроси в посолството на САЩ в Прага. Участвал е като член на делегацията на САЩ в преговорите във Виена за Договора за Конвенционалните Сили в Европа. Бил е и служител на държавните секретари Джордж Шулц и Джеймс Бейкър, както и съветник по външна политика на сенатор Пол Саймън.

Като дипломат от кариерата с ранг на пълномощен министър, Джон Байърли е заемал позиции и назначения в чужбина, отговаряйки за връзките на САЩ с Централна и Източна Европа, Русия, а преди това и СССР. Бил е специален съветник на държавния секретар за бившите съветски републики, както и помощник на държавния секретар, наблюдаващ отношенията с държавите от бившия Съветски съюз. Преди това той е работил като заместник-специален съветник в същата дирекция.

От 2002 до 2005 г-н Байърли е заместник посланик на мисията на САЩ в Москва.