Microsoft България демонстрира как се създават приложения

MaicroSoft BSUКак да програмираме приложения и каква е новата функционалност на Windows Store Apps?

Отговор на тези въпроси даде лекция на „Майкрософт“, провела се вчера в БСУ.

Мероприятието започна с игра на Xbox Kinect, от която се възползваха студентите на БСУ и ученици от ПГХТ "акад. Н.Д.Зелински" и ПМГ - Бургас.

По-късно Венци Попов, мениджър „Платформи за разработка“, презентира възможностите, които Windows 8 предоставя за унифицирано търсене, споделяне на информация и настройки.

 Интерактивната лекция е част от „Академичните дни на Майкрософт“, с които компанията се стреми да повиши знанията на студенти и ученици в ИТ сферата.

MaicroSoft BSU„Искаме да насърчим младите хора да реализират своите възможности“, каза Рая Юнакова – маркетинг мениджър „Ключови публики“.

Тя сподели още, че наскоро от компанията са стартирали глобална група от програми “Youth spark”, която цели да спомогне за намаляването на младежката безработица. Така ще се помогне на 300 милиона младежи от цял свят да си намерят по-добра професионална реализация.

В края на мероприятието г-жа Юнакова запозна IT ентусиастите с подробна информация за най-голямото технологично състезанието „Imagine cup“, което се провежда на локално и световно ниво.

Тези, които имат желание да пишат софтуер, могат да се възползват и от още една прорама на компанията – Dreamspark. Тя осигурява безплатен достъп до всичко необходимо на разработчика  за създаване на програмни продукти.

***

Представител на Майкрософт за БСУ е проф. Даниела Орозова, ръководител на образователна програма „Информатика и компютърни науки” в ЦИТН.

Microsoft Student Partner е Стоян Узунов, студент от трети курс ИКН при БСУ.