На 31.10.2004 г. Президентът на Република България Георги Първанов откри новата сграда на БСУ

На 31.10.2004 година Президентът Георги Първанов и Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Петко Чобанов заедно прерязаха лентата на новата университетска сграда. Това беше кулминацията на тържествената церемония, която започна в 14 часа пред старата сграда с тържествено шествие за пренасяне на националното знаме. Президентът и съпругата му Зорка Първанова, както и Министърът на образованието и науката доц. д-р Игор Дамянов бяха посрещнати от Ректора и поведоха шествието към новата сграда под звуците на “Върви народе възродени”.

Тържеството откри Замeстник-ректорът доц. д-р Галя Христозова. “Днешният ден е свят за нашата Алма матер, тъй каkто и знанието е свято. С преклонение пред делото на будителите и с чувство на отговорност съградихме нашия университет като храм на науката и бъдещето, като светещ фар на брега на глобализиращия се свят.”

Ректорът проф. д-р Петко Чобанов подчерта в своето слово, че от днес започва красивият ренесанс на Бургас. “Ще бъда щастлив, ако с този нов съвременен храм на българската духовност създадем един истински център на науката не само в регионален, но и в национален и международен план” – каза той.

Президентът Георги Първанов благодари за оказаната му чест и поднесе вълнуващо приветствие към студентите и преподавателите.

Министърът на образоването и науката доц. д-р Игор Дамянов сравни в словото си новата сграда с нов кораб. Той се обърна към студентите с думите: “Вие сте екипажът на този кораб. Бъдете добър екипаж”.

Областният управител Иван Витанов сподели гордостта на нашия град да има такава придобивка, която е инвестиция за бъдещето. “Специално поздравявам Ректора проф. д-р Чобанов за денонощната му ангажираност с осъществяване на проекта” – подчерта в словото си Областният управител.

Под звуците на националния химн бе издигнато българското знаме на най-високата точка на новата сграда.

Тържественият водосвет, отслужен от негово преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, бе едно благопожелание за светло бъдеще на бургаското средище на науката.

Президентът и Ректорът прерязаха ритуално лентата под звуците на студентския химн и камбанен звън. Ректорът връчи на председателя на Студентския съвет ключа на сградата, който преди това му беше предаден от строителите – Консорциум “Унистрой” на строителните предприемачи Данчо и Динко Диневи.

Сава Андреев, председател на Студентския съвет, увери в краткото си слово, че студентите приемат ключа с гордост и обеща младите хора да защитят достойно името на висшето училище.

По-късно официалните гости разгледаха новата сграда. Президентът изказа възторга си от прекрасните условия за труд и написа вълнуващи думи в почетната книга на БСУ.

В знак на уважение Ректорът връчи на Президента на Република България господин Георги Първанов и на Министъра на образованието и науката доц. д-р Игор Дамянов почетния знак на университета.

Изискан коктейл събра гостите в атриума на новата сграда, последван от грандиозна заря.