Проф. Даниеле Донде представя копия на най-известните картини в света на изложба в БСУ

Световноизвестният италиански художник проф. Даниеле Донде и Бургаският свободен университет организират изложба - разпродажба на копия на най-известните картини в света, рисувани от Ван Гог, Густав Климт, Пол Гоген, Клод Моне, Леонардо да Винчи, Реноар и др. Официалното откриване е на 21 август, понеделник, от 18 часа в централното фоайе на БСУ.

Изложението ще продължи до 5 септември 2006 г.

Проф. Даниеле Ермес Донде е най-известният художник в света, който вече 18 години рисува копия на най-великите платна на старите майстори. Картините абсолютно точно възпроизвеждат прочутите си оригинали – това е основното правило в работата на художника. Към платната се издава специален сертификат, за да се избегнат злоупотреби.

Проф. Донде е подбрал сред 400 кописти от цял свят 10 души, които работят само за него. Всеки се е специализирал в претворяване на творчеството на определен автор – Салвадор Дали, Дега, Климт, Модилиани, Реноар... Художниците работят копията квадратче по квадратче, пренасяйки на новото платно всеки детайл, дори и най-малкия. Използват се подходящо състарени платна, бои със състав, максимално близък до оригиналите. Рамките за картините винаги се изработват на ръка.

“Превърнах фалшификата в изкуство” – казва проф. Донде, който е признат за най-добрия фалшификатор на картини в света. Сред неговите клиенти е Имелда Маркос, която е заменила оригиналите на импресионистите с 15 платна на Донде. Лейди Даяна е откупила 115 картини. Арнолд Шварценегер притежава 12 платна. Принц Алберт, Франк Синатра, папа Йоан Павел II, София Лорен, Роджър Мур, Латоя Джексън и други знаменитости са също негови клиенти.

В България проф. Донде е правил изложби в София, Пловдив, Варна. В Бургас за първи път неговите картини ще бъдат изложени в Бургаския свободен университет. Изложбата – разпродажба ще бъде организирана от 21 август до 5 септември 2006 г.