Промоция на випуск 2005

Академичният съвет на Бургаския свободен университет удостои акад.Иван Попчев с почетното звание “Доктор хонорис кауза”. Най-високото университетско отличие се присъжда на авторитетния български учен за изключителни постижения в областта на теорията на управлението и информатиката и за издигане авторитета на БСУ.

Ректорът проф. д-р Петко Чобанов връчи уникалния почетен диплом, изработен специално за случая, на тържествена церемония в атриума на университета пред абсолвентите от Випуск 2005.

325 абсолвенти получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 16 са отличниците на Випуска, които бяха удостоени лично от Ректора проф. д-р П. Чобанов със “Свидетелство за отличие”.

Специалната награда на Ректора, сребърен плакет на Бургаския свободен университет, тази година бе присъдена на Сузана Тодорова Чинева, специалност Право.

Наградата е традиционна и се връчва ежегодно на изявен студент за показани високи постижения в научно-изследователската дейност и активно участие в академичния живот на университета.

Над 1500 гости присъстваха на официалния коктейл-заря, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За първи път в историята на града на този празник бяха поканени педагогическите колективи от всички средни училища в Бургас, творческите колективи на културните институти, дружествата на писателите, художниците, целите журналистически екипи на всички бургаски медии, галеристите, музейните работници.

Само по себе си, това беше най-голямото парти от такъв обществен мащаб, организирано на закрито - в атриума на университета.

Специални гости на празника бяха: Министърът на правосъдието Антон Станков, Зам.-министърът на външните работи Иван Петков, Генералният консул на Република България Вурал Алтай.

В грандиозния празник участваха над 150 деца от различни танцови и хорови състави на бургаски училища.

Вечерта завърши с внушително светлинно шоу. Празничните илюминации озариха небето над Бургас в чест на най-светлия български празник.