Ректорът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов е номиниран за Международен професионалист на годината за 2005

Ректорът на Бургаския свободен унверситет проф. д-р Петко Чобанов е номиниран за Международен професионалист на годината за 2005. Призът е на Международния биографичен център в Кеймбридж, Англия и е резултат на задълбочено проучване от научно-изследователската и консултативна комисия към Центъра.

Ежегодно тази комисия, съвместно с научно-изследователския отдел, изучава, преглежда и избира измежду стотици биографии на известни личности от цял свят, чиито постижения и лидерство се познават и оценяват от международната общност. Имената на личностите-лидери в своята област се включват в книгите с биографични справки, издавани от Международния биографичен център в Кеймбридж. Той е един от основните издатели на книги с биографични данни в света с повече от 20 заглавия “Кой кое е “ в 132 отделни издания. Между тях са “Кой кой е в поезията и енциклопедията на поетите”, “Кой кой е – автори и писатели”, “Изключителни личности на 20 век”, “Живи легенди”.

Номинацията на проф. Чобанов е за активния му принос в утвърждаване на Бургаския свободен университет като академична институция с висок международен авторитет. Университетът е член на Асоциацията на европейските университети, в която членуват над 700 университета от 45 държави в Европа. Партньори са му над 100 университета и международни организации в Европа, Америка и Африка. Преподаватели и студенти участват в курсове и специализации по проекти на Европейския съюз. Има подписани договори за двустранно сътрудничество с над 18 университета и международни организации в Европа и Америка.