Театралното ателие омагьоса публиката си с лириката на Яворов

На 16.04.2008г. Театралното ателие към Бургаския свободен университет изнесе поетичен рецитал по случай 130 години от рождението на Пейо Яворов.
След миналогодишния успех, който пожъна Театралното ателие, тази година талантите отново успяха да изненадат своята публика. Този път многоуважаваният бургаски режисьор Симеон Димитров избра да пресъздаде чрез магията на театъра някои от уникалните произведения на Яворов. „С писма до Мина”, „Ще бъдеш в бяло”, „Две хубави очи” и други стихове от поезията на Яворов младите актьори докоснаха сърцата на гостите.
Рецитала завърши със стиха „ Нощ” и с думите на актьорите: „Поезията на Яворов не се чете , тя се преживява. Благодарим ви че я преживяхте с нас”.

Динко Генов
I курс, Връзки с обществеността

Сълзите на Яворов
Един от творците, които изграждат модерната литература у нас е Пейо Яворов. Самобитен и ярко изявен талант, той създава поезия, която не само доближава българската литература до европейската, но поставя една изключително висока мярка, с която следващите поколения творци трябва да се съобразяват.
Силно вглъбен в себе си, търсещ отговор на вечните въпроси в човешкото битие – за доброто и злото, за живота и смъртта, за щастието и страданието, Яворов приема страданието като постоянно и естествено състояние на човешката душа, определяйки същността на личността като начин на съществуване.
Този мироглед на Яворов бе представен от студентското театрално ателие към Бургаския свободен университет на 16 април 2008 г., по случай 130 години от рождението на поета. Театралното изкуство на участниците в поетическата среща под надслов “Яворова болка ” със сценарист и режисьор Симеон Димитров ни разкриха творби на Яворов, свързани със страданието в неговите различни измерения. В творчеството на поета вечните екзистенциални въпроси за света и човека, любовта и човека се преплетоха със съдбоносните събития на времето пред очите на присъстващите на това мероприятие. Синхронът между красивите стихове на Яворов, отправени към Мина, Лора, майката на поета и вечните чувства и нежната музика от цигулка и китара накараха аудиторията да изживее Яворовата болка.
Участник в литературното четене завърши с едно изречение за творчеството на Яворов: “То не се разбира, то се преживява! Благодарим Ви! ”
Благодарим и ние на театралното ателие за прекрасната вечер и съпреживяването на една незабравима поезия с тях. Пожелаваме на тези момичета и момчета здраве и много творчески успехи!

Мари Демирова
I курс, Връзки с обществеността

Яворов в душите ни
На 16 април младите, талантливи актьори от Театралното ателие към Бургаския свободен университет почетоха по един наистина достоен начин 130-годишнината от рождението на един от най-големите класици в българската поезия – Пейо К. Яворов. Поетичният спектакъл - „Яворова болка”, бе представен в сградата на БСУ, под режисурата и сценария на заслужилия драматург Симеон Димитров и с участието на студентите от Центъра по хуманитарни науки и Центъра по икономически и управленски науки – сърце на ателието.
В пъстрия, изтъкан от различни чувства свят на Яворов, се потопиха гостите в залата, сред които присъстваха ректорът на университета проф. Петко Чобанов, преподаватели и студенти от БСУ. Освен с изключителна артистичност преживяването на Яворовата болка бе подсилено с блестящото изпълнение на ученици от учлилището за музика и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” – Бургас.
Спектаклът завърши с поднасянето на цветя на актьорите взели участие, с поздравителна реч на проф. Петко Чобанов и възторжените аплодисменти на гостите в залата.
За втора поредна година студентите от Театралното ателие откриват своя сезон, който с начало си обещава да е много успешен, да утвърди, създадената преди година традиця и да издигне всчики тези таланти не едно, а две стъпала нагоре към успеха.

Николай Колев
I курс, Връзки с обществеността

Любов и драматизъм в „Яворова болка”
Студентите на Театралното ателие на Бургаския свободен университет откриха втория си творчески сезон на 16 април с поетичния спектакъл „Яворова болка.”Постановката беше представена по случай 130-години от рождението на П.Яворов. Младите таланти по сценария и режисурата на ръководителя на ателието Симеон Димитров изпълниха с много плам и чувственост подбрани стихове от творчеството на Яворов-„Калиопа”, „Две хубави очи” и други, под звуците на музикален съпровод в изпълнение от ученици при музикалното училище в гр.Бургас.
По прекрасен начин беше отбелязано рождението на Яворов.Гостите бяха съпричастни на това чувствено преживяване.Сред гостите на спектакъла бяха ректорът на БСУ проф.Чобанов, зам.-ректорът доц.Христозова, преподаватели и студенти от ЦХН.
Талантите получиха благодарствени слова от ректора на БСУ.
Заключителни думи изказа зам.-ректорът доц. Христозова към участниците и гостите, които присъстваха на спектакъла: „Да преживеем Яворов, защото Яворов не се съпреживява, той се преживява”.

Марияна Нейчева
I курс, Връзки с обществеността