Церемония с работодателите и практикувалите при тях студенти на БСУ

Практики БСУНа 18 декември 2013 г., Бургаският свободен университет беше първото висше училище, което покани на церемония по връчването на удостоверения за приключили практики своите студенти и техните работодатели. Удостоверенията си получиха първите 170 студенти, които работиха, натрупаха ценен опит и получиха стипендии по проект BG05PO001 - 3.3.07-0002 “Студентски практики”.

Церемонията, беше открита от Зам.-ректора на БСУ доц. д-р Милен Балтов, но се случи в първо лице: говориха студентите-практиканти и техните работодатели, които не спестиха както похвалите, така и проблемите, комичните елементи и многото емоция. Знакови ще останат кадрите от филма за практиката на студента Васил Василев (негова собствена продукция), който граничи с екшън и представя неговата, на ментора и наставника му работа по време на практиката с дронове (непилотирани хеликоптерчета), заснемащи труднодостъпни райони и реални филмови сцени (филмът „Непобедимите 3”). Вижте клипа тук!

Практики БСУВ настоящия момент, близо 650 практики на студенти от БСУ са потвърдени през платформата на проекта, от тях стартиралите и вече отчитани са над 580, а над 170 са приключилите, за които се раздадоха първите удостоверения. Думичката приключили за нас не означава забравени – това са разплатени изцяло практики със стипендиите на студентите и хонорарите на менторите и наставниците. Малко хора в държавата осъзнават, че г-н Президентът на БСУ проф. Чобанов винаги се е ангажирал и предоставял средства от Университета, за да се случват плащанията в срок и едва след време сме получавали възстановяването им. Не са много висшите училища, които го правят, не са много и тези, които имат смелостта да поканят работодателите и студентите практиканти на една такава церемония.

Получените удостоверения са официални документи по проекта, подписани съответно от Министерството  на образованието и науката  и от БСУ. Удостоверенията бяха връчени от деканите на центровете. Най-радващото за нас е, че освен удостоверенията, средствата и опита, на част от нашите студенти са предложени трудови договори за постоянна работа от организациите и фирмите, а на друга част – нови вече стажантски програми.