Започнаха тържествата за 20-годишнината на БСУ

AZ„Благодаря Ви, уважаеми възпитаници на БСУ, че продължавате да носите в сърцата си Вашия университет, че с много обич давате своя принос за развитието и утвърждаването му със своя достоен труд, професионална кариера и активно участие в обществения живот на града, региона и страната”. С тези думи Ректорът проф. д-р Васил Янков откри кръглата маса на тема ”Как се реализират завършилите БСУ” и даде старт на празничната програма, посветена на 20-годишнината от създаването на Бургаския свободен университет.

Зала „Изток” на БСУ събра възпитаници на университета, успешно реализирали се в политическата, административната, съдебната власт, банковата система, представители на частния и държавния сектор. Присъстваха: Фани Христова, народен представител, д-р Мария Нейкова и Христина Чолакова - бивши областни управители на Ст. Загора и Сливен, директорът на Окръжно управление на МВР в Сливен Неделчо Неделчев, зам.-председателят на Административния съд в Бургас Таня Евтимова , зам.-окръжният прокурор на Бургас Ангел Георгиев, директорът на ОББ в Бургас Хари Янчев, нотариуси, адвокати, мениджъри на големи компании от региона и страната. Всички те споделиха удовлетворението си от своя личен и професионален път, трудностите и предизвикателствата, които са срещнали някои от тях в първите години на създаване на БСУ,  гордостта, че са завършили авторитетен и модерен университет, обърнат към бъдещето.

AZКато гости на проявата присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, членовете на Настоятелството чл. кор.проф. Александър Янков и Янко Янков. Поздравителни адреси изпратиха първият ректор проф. Данаил Бончев и председателят на Комисията по образование и наука към НС Огнян Стоичков.

От приветствията на кмета и областния управител стана ясно, че 78 служители от Община Бургас и над 90% от служителите в Областна администрация са възпитаници на БСУ. Това, според г-н Гребенаров, говори за високото качество на обучение в БСУ, което е гаранция за отлична професионална подготовка и в същото време е лоби, което университетът има в управлението на града. „Защото във всичко хубаво, което се случва в Бургас,  участват и възпитаници на БСУ”, подчерта от своя страна г-н Николов и изрази надежда, че бъдещето на Бургас е гарантирано, щом съществува Бургаският свободен университет.

AZ„БСУ принадлежи на бъдещето”, каза в приветственото си слово и чл.кор.проф. Александър Янков. „Аз съм сигурен, че нашето и следващите столетия ще принадлежат на унивеситетите, които се раждат днес. БСУ е един от тези университети, който служи за образец на модерен и съвременен университет”. 

Кръглата маса е първата среща от поредицата събития, които ще се организират с випускниците в рамките на тържествата за 20-годишнината на БСУ. Участниците в проявата се присъединиха към новосформираната Асоциация на завършилите БСУ, която се създаде с цел да се обединят усилията  и да се  популяризира дейността на  Бургаския свободен университет. Идеята на учредителите е да се следва практиката на водещите университети в света и  да се дава възможност за по-тясно партнъорство между БСУ и завършилите студенти с добра професионална кариера и развитие, както  и  съвместно участие в международни форуми, проекти и др.

Водещ на кръглата маса беше д-р Мария Нейкова, завършила специалност „Право” в БСУ, бивш областен управител на Стара Загора, преподавател в БСУ.