БСУ чества 30-годишнината от своето създаване

БСУ чества 30-годишнината от своето създаване

На 17 септември 2021 година БСУ тържествено ще отбележи 30 –годишнината от своето създаване. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на Бургаския свободен университет - един от първите три частни университета в страната.

Кулминацията на празника е кръгла маса под надслов „Новите десетилетия след столетието на свободните университети“, която ще се проведе същия ден от 14.30 ч. На събитието ще присъстват както ректори и основатели на първите недържавни висши училища в България, така и представители на Свободния университет на Брюксел - първото в света висше училище, основано под това име.

На кръглата маса ще бъдат представени следните теми:

  • Появата на Свободния университет в България – 101 години по-късно;
  • История и причини за възникване на свободните университети в Европа;
  • Висшето образование като обществено благо и услугата за предоставянето му;
  • Отвореното към пазара на труда висше образование и компенсирането на пазарните дефицити;
  • Финансирането на научните изследвания – конкуренцията между учени, екипи, проектни идеи и бюджетирането на избрани структури и учебни заведения;
  • Интернационализацията на висшето образование;
  • Обобщения и послания от свободните университети.

В рамките на програмата за деня е предвидена още една кръгла маса от 10.00 ч. на тема „Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас“. Тя се провежда по проекта „Устойчиво развитие в малки мащаби за круизите и яхтите в Черно море“ на Международния център за изследвания в Черно море от Атина. Насрочена е за 10.00 часа.

Ръководството на университета ще даде пресконференция по повод 30-годишнината от 14.00 часа в зала 207.