БСУ е избран за основен домакин на Европейския ден на морето

БСУ е избран за основен домакин на Европейския ден на морето

Бургас спечели престижната номинация  за  град, в който да се проведе Европейският ден на морето през май 2018 година.

Откриването на основния форум и Съветът на министрите от ЕС  ще се състоят в Бургаския свободен университет. Предложението е на Община Бургас и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението идва след високата оценка на БСУ, дадена от Генерална дирекция „ Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия за организационния и инфраструктурен капацитет на университета и за неговия богат опит в организацията на подобни форуми.
В БСУ се очаква  да пристигнат  над 700 делегати от Европейската комисия, от Европейския парламент, както и представители на повече от 70 морски държави от всички континенти.
Откриването на Европейския ден на морето ще бъде на 30 май 2018 г. в атриума на БСУ. Програмата на форума ще продължи до 31 май, а в дните след това ще се състоят множество инициативи  по въпросите на „синята“ икономика и „синьото“ развитие на Черно море,  подобни на провелата се скоро в БСУ международна конференция по кръгова икономика.
През 2019 година щафетата на домакинството на Европейския ден на морето ще бъде предадена от източния бряг на ЕС, Бургас, на западния бряг Лисабон, Португалия.