Бургаският свободен университет връчи най-високите си отличия на 23 май 2007 г.

„Горд съм, че съм сред вас – бъдещето на Европа” – каза Джефри ван Орден пред абсолвентите от Випуск 2007. Еврокомисарят беше удостоен от Академичния съвет на БСУ с почетната титла „Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет”. Най-високото академично отличие му се присъжда за изключителен принос за присъединяване на България към Европейския съюз. Джефри ван Орден беше представен от члена на Настоятелството и председател на комисията по външна политика към НС д-р Соломон Паси.

Британският политик и дипломат получи от Ректора проф. д-р Петко Чобанов уникална огърлица, почетен диплом и плакет на Бургаския свободен университет.

Награждаването на Джефри Ван Орден беше част от тържествената церемония по връчване дипломите на Випуск* 2007. Над 300 абсолвенти получиха своите дипломи за завършено висше образование. По традиция отличниците на випуска бяха удостоени от Ректора проф. д-р Петко Чобанов със “Свидетелство за отличие”.

На академичния празник присъстваха членовете на Настоятелството Димитър Николов и Димитър Събков, областният управител Любомир Пантелеев, командирът на Военно-морска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев, генералният консул на Република Турция Ахмет Юлкер, почетните консули на Румъния и на Украйна Евгения Попеску и Георги Георгиев.

По време на тържествения коктейл-заря, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Ректорът проф. д-р Петко Чобанов обяви първия носител на новоучредената награда на БСУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”. Високото отличие беше присъдено на Любомир Иванов – Бухер, българин, живеещ в Швейцария – дългогодишен спомоществовател на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. Наградата – плакет на скулптора Ненчо Русев и диплом, беше връчена от члена на Настоятелството на БСУ Димитър Николов на директорката на училището Юлия Ненова, която прочете благодарствено писмо от Любомир Иванов.

На традиционния коктейл-заря бяха поканени над 2000 деятели на образованието и културата в Бургас. Богатата музикална програма включваше изпълнения на ученически състави, на Салса клуба към БСУ, както и пофесионалното участие на Богдан Томов, Йорданка Христова, Веселин Маринов, Квартет „Интро”. Кулминацията на празника беше 20-минутна грандиозна заря, подарък от Бургаския свободен университет за града по случай празника.

Джефри ван Орден се разписа в Почетната книга на Бургаския свободен университет.