Денят на отворени врати на БСУ – много настроение и надежди за бъдещите студенти

Ветрогенераторна перка в реален мащаб, която ротираше точно пред парадния вход на Бургаския свободен университет прикова вниманието на бургазлии в утрото на 30 май. Гордост на една от новите специалности на БСУ, те я асоциираха и с надеждите си градът да продължи да развива своята икономика на знанието и зелена енергия. Така, с много настроение започна и премина Денят на отворени врати на БСУ. За току-що положилите държавните зрелостни изпити випускници той съвпадна и с посрещане на надеждите им за прекрачване на прага на бъдещата им Алма Матер.

Атракцията „Състезание с роботи”, демонстрирана от Школата по роботика в Бургас, показа как създадените от ученици и преподаватели (част от тях от БСУ) роботи могат да са прецизни и дори закачливи с публиката. Голям интерес предизвикаха трите сесии на „мозъчна атака” проведени от „научния агент” от Община Бургас по ученически идеи за иновации. Те ще послужат при следващи среши с бизнеса и изследователите в рамките на проект „Науката в Югоизточна Европа”. Представянето на възможността ученически и студентски „фирми” да участват в състезанията на инициативата „Джуниър ачийвмънт”, срещна интереса не само на българските ученици, но и на германските им приятели, които в този ден бяха на обмен в търговската гимназия.

Всеки от Центровете на БСУ представи както актуалните бакалвърски и магистърски програми, така и постиженията си за последната година, с множество експонати във високите технологии, така и с богатия си културен и събитиен живот на студентите и преподавателите. Бъдещи студенти имаха възможност да се запознаят с част от преподавателите и се потопят на живо в „Двореца на образованието” на град Бургас – сградата на БСУ. Чест на събитието оказа и Директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас и Председател на Комисията по образование в Общинския съвет г-жа Илиева, която сподели интереса на всички ученици от проведените на живо от преподавателите на БСУ криминалистични експерименти.

Наситеният ден завърши с първо събиране на местния Бургаски клуб на Асоциацията на завършилите БСУ, които са на път да споделят тази клубна форма с бившите си състуденти и в други градове. С гордост те си припомниха хубавите моменти от следването си и още повече от високата реализация, която са постигнали в резултат от полученото от БСУ.