Промоция на Випуск 2009

На 23 май се състоя тържествената промоция на випуск 2009. Над 500 абсолвенти получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 26 са отличниците на випуска, на които Ректорът връчи „Свидетелство за отличие” за постигнати високи резултати в учебната дейност и доказан стремеж за издигане авторитета на БСУ.

По традиция церемонията започна с внасяне на университетския жезъл, специално изработен съгласно академичната хералдика и символизиращ единството, мъдростта и независимостта на академичната институция. Жезълът се носеше от проф. дтн Андон Лазаров - преподавател с изявена научноизследователска дейност.

Сред официалните гости на церемонията бяха г-н Тодор Батилов - председател на Комисията по парламентарна етика към Народното събрание, депутат от Бургаски избирателен район, зам.-кметът по образование, наука и вероизповедания към Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева, ставрофорен свещеноиконом Иван Драгнев, членове на Настоятелството на БСУ.

Поздравителен адрес до абсолвентите изпрати заместник министър- председателят и министър на образованието и науката доц. Даниел Вълчев.

За втори път се дипломира и випускът на служителите от държавната администрация, завършили успешно трите специализации, организирани от Министерството на държавната администрация и административната реформа в БСУ, и приравнителен модул за магистърска степен по Публична администрация.

Вечерта от 20 часа се организира традиционният коктейл - заря, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За пета поредна година бяха поканени учители, научни работници, творческите колективи на културните институти, писатели, поети, художници, артисти, целите журналистически екипи на всички бургаски медии. Само по себе си това отново беше най-голямото парти, организирано на закрито с над 1500 гости.

По време на празника за трета година се връчи ежегодната награда на името на Александър Георгиев Коджакафалията, учредена от Настоятелството на БСУ. Наградата – грамота и пластика с лика на Александър Георгиев Коджакафалията, дело на скулптора Ненчо Русев, по традиция се присъжда на спомоществовател и благодетел на учебно заведение в Бургас, доказал своята ангажираност и съпричастност към образованието и културата на града. Тази година наградата получи фирма „САН СИТИ” ООД, направила дарение на ОУ „Васил Априлов” във вид на материална помощ за основен ремонт на сградата.

Концертната програма беше с участието на Васил Найденов, Камелия Воче, Богдан Томов. Изявиха се и ученически състави от бургаските училища, както и Салса – клубът към БСУ.