Среща на посланиците на страните членки и кандидат-членки на ЕС с преподаватели и студенти на БСУ

Министър Соломон Паси обеща на студентите от Бургаския свободен университет една от писалките, с които е ратифицирал Договора за присъединяване на България към Европейския съюз в Брюксел на 25 април

Това стана ясно на проведената среща на студенти и преподаватели от Бургаския свободен университет с посланиците на страните-членки на Европейския съюз.

“Радостен съм да ви приветствам в тази красива сграда и да ви поздравя с подписването на Договора за присъеди-няване на България към Европейския съюз” – каза още Министърът на външните работи на Република България Соломон Паси при откриване на срещата.

На форума, който се проведе в атриума на университе-та, присъст-ваха посланиците на Унгария, Холандия, Чехия, Дания, Полша, Белгия, Словакия, Испания, Финландия, Кипър, Германия, Франция, Гърция, Делегацията на ЕК, както и Генералният консул на Република Турция Вурал Алтай. Делегацията се придружаваше от Областния управител Иван Витанов и Кмета на Община Бургас Йоан Костадинов.

Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Петко Чобанов покани Н. Пр. Баронеса Хенриете Ван Линден – Посланик на Кралство Нидерландия за поздравление от името на посланиците.

”Изразявам искрения си възторг от модерната архитектура на тази прекрасна сграда. Убедена съм, че студентите от Бургаския свободен университет ще бъдат достойни посланици на модерното висше образование в Обединена Европа” – каза Баронеса Ван Линден.

Много въпроси бяха зададени от студенти и преподаватели: за конвертируемостта на българските дипломи след присъединяване на България към Европейския съюз, за възможностите за работа в чужбина, за това как ще се промени животът на младите хора, след като България стане член на Обединена Европа.

В знак на уважение и с пожелание за нови срещи Ректорът проф. д-р Петко Чобанов връчи на всички посланици почетния знак на Бургаския свободен университет.

“Поздравявам студентите и преподавателите от Бургаския свободен университет и им желая здраве и бъдещи професионални успехи” - написа Н.Пр. Баронеса Хенриет Ван Линден в почетната книга на университета от името на посланиците.